Mi az Arduino?
Az Arduino egy keretrendszer, amelyben szerkeszthetjük, fordíthatjuk, feltölthetjük programjainkat. Megkönnyítendő szegény programozó életét, tartalmaz egy csomó előre definiált C++ osztályt. Eredendően az AVR kontrollerekre dolgozták ki. Később más típusú processzorokat is illesztettek a rendszerbe, amelyekhez szintén kidolgozták ezeket az osztályokat. Így az Arduino egy szabályrendszer, szinte egy szabványnak is tekinthető, hogy milyen osztályokat kell tartalmazni, azoknak milyen nevet kell adni, és mit kell csinálni. Ugyanez vonatkozik az osztályok tagfüggvényeire is. Ebből adódik az a szerencsés eset, hogy ha Arduino keretben megírunk egy programot, akkor az - általában - nem csupán egyetlen processzor típusra fordítható, és futtatható.

Az “Arduino programot” egy .ino fájlba kell tenni. A ténylegesen futó main.cpp program, ami fut, a
arduino-1.8.2\hardware\arduino\avr\cores\arduino\main.cpp
Érdemes rátekinteni a main.cpp-nek erre a részletére:
    setup();
        for (;;) {
        loop();
        if (serialEventRun) serialEventRun();
    }

Ebből látszik, hogy kell lenni egy setup() függvénynek, ami egyszer fut le, és egy loop() függvénynek, ami az idők végezetéig ismétlődik.

Az eredeti forrás az olasz gyártó, aki gyárt Arduino panelokat, és kifejlesztette a hozzá tartozó szoftvert. Manapság a piacon egyre több utángyártott panel kapható. Egy részük szinte teljesen az eredeti panelnak felel meg, más részük különbözik attól. Az eredeti AVR kontrollereken alapuló lapokon kívül más kontrollereket is illesztettek az Arduino rendszerbe, és olcsón kaphatók az így gyártott panelok, amik - általában - jóval többet tudnak, és olcsóbbak, mint az eredei AVR-en alapulók. Elég jók az STM32 kontrollereket tartalmazó panelok. Az utóbbi pár évben jelent meg az ESP8266 kontroller, ami nagy sebességet, beépített WiFi-t tartalmaz, 1000 Ft körüli áron. Ennek továbbfejlesztése az ESP32 kontroller, ami jelenleg a legjobb választás szerintem. Az Arduino Uno tartalmaz 32KB FLASH-t és 2KB RAM-ot míg egy ESP32 4MB flasht és az 512KB RAM-ot tartalmaz. Két nagyságrend a különbség. Nem is beszélve arról, hogy az ESP32 kettő magot tartalmaz, amelyek egyenként 240 MHz sebességgel járnak. Van benne beépített WiFi és BT is. Ezért én manapság mindenkinek az ESP32-t javasolom használni. Áruk 1500 forintnál kezdődik. Ez kb. kétszer annyi, mint egy utángyártott UNO ára. Igaz, hogy a neten leírt mintaprogramokhoz általában azt írják, hogy UNO-hoz, de ezek töbnyire mennek változtatás nélkül is más kontrollerrel szerelt panelokon is.

Vissza